Hör mordplatsvittnena tala om Palmemordet

Visa gärna ditt stöd till vår ideella verksamhet via Swish: 123 661 41 19.

I artikeln ”Avsnitt segrar fyrfalt – sekretess i Palmeutredningen underkänd” i Avsnitts tryckta upplaga (2023/2) framgår att Avsnitt i juni vann hela fyra sekretessmål mot Polismyndigheten rörande material beträffande Palmeutredningen, varav ett där kammarrätten så sent som förra året gjorde en annan (och helt orimlig) bedömning. Se även denna och denna artikel. Såvitt känt är Avsnitt det enda medium som fått ut ljudinspelade förhör från 1986 ur Palmeutredningen.

Kammarrätten i Stockholm har slagit fast att det står klart att två vittnen till Palmemordet inte lider några men av att Samhällsmagasinet Avsnitt får del av de bandade förhören med dem från 1986. Förhören har därför lämnats ut till Avsnitt. Vi gör, i ljuset av kammarrättens avvägning, den bedömningen att det inte borde strida mot allmän medieetik att sprida materialet i ett grundlagsskyddat medium.

Bandupptagningar ger en bild av ett vittnesmål som inte transkriberingar kan ge. Förhörsledarnas sätt att ställa en fråga på kan påverka vittnena. Vittnets egna osäkerheter i rösten kan skönjas, liksom vederbörandes benägenhet att anpassa sig efter förhörsledarens förslag. Ibland förekommer sådana fel i transkriberingarna att betydelsen förändras – som i förhöret med ”Skandiamannen” Stig Engström (se avsnittet som börjar med ”Utskriften av det följer ganska väl” i denna artikel).

Det rör sig om de bandade förhören med Jan A den 8 april 1986 (transkriberat och sökbart här) och Inge M den 14 mars 1986 (transkriberat och sökbart här). Några nämnvärda avvikelser finns inte gentemot de transkriberingar som har gjorts, enligt vår bedömning. Framförallt har upprepningar och diskurspartiklar inte tagits med vid transkriberingen.

Det förefaller som om Inge M säger ”Där är jag s… säker” efter att ha sagt att mördaren tog upp handen ur höger ficka (s. 4). När Inge talar om mördarens mössa säger han, före ”Jag tror inte att den var svart”, ”Det här är spekulationer, va”, något som inte tagits med vid transkriberingen (s. 6).

Jan A talar om ”personen som irrar upp i porten”, inte om ”personen som är där i porten” (s. 5). Han bryter in och säger ”korpulent eller kraftig” i frågan som återgivits som ”Du får ett intryck av att han är inte speciellt korpulent” (s. 7). ”Så jag tittar inte så mycket varken då uppåt” har därefter ”Sveavägen” på bandet (s. 9). Jan säger inte att det går ”en eller två minuter” innan Lisbeth säger att det är Olof Palme, utan att det går ”nån, en eller två, tre minuter” (s. 13).

För att bidra till en allsidig upplysning och ge läsarna möjlighet att bedöma förhören publiceras de i mp3-format här – Jan A (ladda ned fil 1, avslutas vid 31:30, och fil 2; lyssna här och här) och Inge M (fil, avslutas vid 27:31; lyssna här). Läsarna bör iaktta god ton och inte på något sätt ansätta vittnena på grund av att ljudinspelningarna kommit till allmän kännedom. Observera att behandling av personuppgifterna i förhören utanför det grundlagsskyddade området ska följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR) om inte något undantag är tillämpligt.