Ett förhör från 1986

En av de handlingar som Avsnitt fått ut ur förundersökningen om mordet på Olof Palme är förhöret med vittnet Ahmed Z (numera avliden), som tillsammans med Yvonne N såg en man springande på David Bagares gata strax efter mordet. Iakttagelsen har betraktats som den sista säkra iakttagelsen av mördaren. Det enda som maskerats i den version av förhöret som Avsnitt fått ut är Yvonne N:s namn.

Förhöret är ett konfrontationsförhör och hölls den 16 maj 1986. Ahmed får se bl.a. den då misstänkte Victor Gunnarsson, men pekar inte ut någon. Språkförbistring synes prägla förhöret. Ahmed berättar hur han och Yvonne N träffade på vittnet Lars i den trappa som Palmes mördare sprang upp för efter dådet. Ahmed säger bl.a. att han och Yvonne inte visste att det var Palme som var skjuten. Först morgonen därpå visste de att offret var statsministern.

Ahmed säger att han efter att ha träffat polisen ser en ”tjej med Palme” (även om han inte visste att det var Palme). Under tiden anländer ambulansen. Han säger även att det ”finns en tjock kille med en rock”.

Avsnitt fortsätter att försöka få ut intressanta handlingar ur Palmeutredningen.